Hoofding
Bovenmenu
  §  
 
 
  Receptie  
 
 
  Voorgerechten  
 
 
  Tussengerechten  
 
 
  Hoofdgerechten  
 
 
  Desserten  
 
 
  Buffetten  
 
 
  §  
Foto

Zelfbereidingen

Kip uit de wok met mandarijntjes
Gekruide varkensvleesreepjes
Bananen met nouga en chocolade
Ananas met Mandarine Napoléon
Gegrilde mango met peperkoek


^Kip uit de wok met mandarijntjes

'Men moet de staat besturen met dezelfde zorgvuldigheid als waarmee men een klein visje bereidt,' schreef in vervlogen tijden de Chinese filosoof Lao Tse. En wij nu maar hopen dat na de verkiezingen onze volgende premier een paar kooklessen gaat volgen voordat hij aan het regeren slaat. De Chinezen weten al lang dat voedsel het middelpunt van de kosmos is. Zo wordt in het oudste filosofische geschrift ter wereld de 'I Tjing', het Boek der Veranderingen de 'ting', een bronzen kookpot, beschreven als het symbool van het leven
en het samenkomen van de vijf elementen. Het water voedt het hout, dankzij de wind voedt
het hout het vuur, het vuur verhit het metaal van de pot en daardoor gaat het voedsel, een geschenk van de aarde koken. En zo dienen water, vuur, lucht, aarde en metaal de mens
en het leven. Het was een mooie gedachte, maar ook toen waren er al Chinezen die haast hadden. Voedsel bereiden in een bronzen kookpot duurt lang. Toen ze dus zagen dat rondtrekkende hordes Mongolen hun voedsel op open vuur bereiden in hun helm of in hun schild en binnen vijf minuten aan de maaltijd zaten met een glaasje gefermenteerde melk, vonden ze de wok uit. Een multifunctionele kookpan, in de vorm van een Mongoolse helm, waarin binnen een paar minuten een maaltijd bereid kon worden.

Benodigdheden:

4 kippenborsten
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sherry
geraspte schil van twee mandarijntjes
2 rode paprika's
1 kleine courgette
1 ui
3 eetlepels olie
4 tenen knoflook
1 deciliter mandarijnensap
1 eetlepel oestersaus (verkrijgbaar in de toko)
2 theelepels zoete chilisaus
1 afgestreken eetlepel maïzena

Aanwijzingen:

Roer de sojasaus, de sherry en de mandarijnenschil door elkaar. Snijd de kipfilet in blokjes en marineer ze een uurtje in het sojamengsel. Snijd de paprika en de courgette in kleine blokjes. Schil de ui en snijd deze in dunne plakjes. Snijd deze plakjes doormidden.
Pel de knoflooktenen en hak ze fijn. Vermeng het mandarijnensap met de oestersaus, de chilisaus en de maïzena. Verhit een wok op een hoog vuur tot hij begint te roken.
Doe er twee eetlepels olie in. Rol de olie door de wok en roerbak vervolgens de kipblokjes tot ze hun rauwe kleur verliezen. Neem de kipblokjes uit de wok. Zet de wok meteen weer op het vuur terug en doe de resterende lepel olie er in. Roerbak hierin de gehakte knoflook tien seconden en voeg dan de courgette, de paprika en de ui toe.
Roerbak de groenten twee minuten. Voeg de saus toe en breng alles aan de kook.
Doe nu de kipblokjes er bij en kook dit alles tot de saus dik begint te worden en de kipblokjes gaar zijn. Eet er witte rijst bij.

(Bron:Pietpaaltjens)


^Gekruide varkensvleesreepjes

Aantal Eenheid Omschrijving
500
12
7
2
2
2
2
1
1
0.50
0.25
0.25
-
gram
theelepel
eetlepel
stuks
theelepel
theelepel
eetlepel
eetlepel
eetlepel
krop
stuks
stuks
naar smaak
varkensschnitzel
maizena
olie
ui (bos-)
azijn (wijn-,rood)
siroop (gember)
sherry (droog)
ketjap (manis)
saus (chili-)
sla
paprika (groen)
paprika (rood)
zout

Vlees in zeer dunne reepjes snijden. Maizena met 1 deciliter koud water glad roeren.
Vlees toevoegen en goed erdoor roeren. Paprika's in zeer dunne reepjes snijden en
reepjes halveren. Wit van bosuitjes in zeer dunne reepjes snijden.

Schaal bekleden met sla-bladeren. In wok of braadpan 6 eetlepels olie verhitten.
Vlees toevoegen en op hoog vuur in circa 4 minuten goudbruin en knapperig roerbakken (met behulp van 2 vorken of eetstokjes vlees tijdens roerbakken van elkaar houden).

Intussen door elkaar roeren; ketjap, gembernat, sherry, azijn en zout. Vlees uit pan scheppen en in zeef uit laten lekken. Olie uit wok schenken.
In wok 1 eetlepel olie verhitten. Sausje toevoegen en aan de kook brengen. Vlees erdoor roeren. Blijven roeren tot saus er goed aan kleeft. Paprika, bosuireepjes en chilisaus
erdoor roeren. Lekker bij tagliatelle.

(Bron:http://www.xs4all.nl)


^Bananen met nouga en chocolade

Ingrediënten

4 bananen
120g korrels van pure chocolade
40g nogakorrels of geplette noga
40 cl donkere rum
8 muntblaadjes

Werkwijze

Maak een overlangse inkeping in de ongeschilde bananen. Vul iedere banaan met 30 gram chocoladekorrels en 2 muntblaadjes met bovenop wat nogakorrels. Leg op een vel aluminiumfolie en giet nog eens 10 cl rum in iedere banaan. Vouw de folie dicht en laat rusten. Dit werkje kun je gerust enkele uren van tevoren doen. Gril de banaan ongeveer 20 minuten en vergeet niet regelmatig om te draaien. Dien eventueel op met een bolletje ijs voor een heel bijzondere ´banana split´.

Tip: Zowel de chocolade als de rum moet van uitstekende kwaliteit zijn. Experimenteer gerust met ander likeuren, maar de combinatie van chocolade en rum is een ´winning team´.

Wijntip:Banyuls heeft zoete impressies van rozijnen en noten en past door die specifieke smaak goed bij chocolade.

(Bron:Het gastronomennet


^Ananas met Mandarine Napoléon

Ingrediënten

4 kleine ananassen
100g gesmolten boter
100g acaciahoning
een snuifje koekkruiden of kaneelpoeder
10 cl Mandarine Napoléon

Voor de saus:
2,5 l melk
60g suiker
een half vanillestokje
3 eierdooiers
10 cl Mandarine Napoléon

Werkwijze:

Neem enkele lepels van de melk en klop de eierdooiers daarin los. Breng de rest van de melk met de suiker en de vanillestok aan de kook. Haal de melk van het vuur en roer de dooiers er doorheen. Laat de saus niet meer koken en zet na afkoelen in de ijskast. De saus mag gerust een dag op voorhand bereid worden.

Snijd de ananas in schijven van 1 cm dik en wrijf ze in met een mengsel van boter, acaciahoning, koekkruiden en likeur. Gril de schijven zo´n 6 minuten op de barbecue en vergeet niet ze regelmatig om te draaien. Door vuurkruiden te gebruiken geef je de ananas extra grillsmaak. Dien op met de saus en eventueel een bolletje ijs.

Variatie Ook een grote ananas is bruikbaar, maar die heeft niet zo´n zoete smaak. In plaats van Mandarine Napol´on kun je ook Kirsch gebruiken.

Wijntip:Een zoete Muscat de Rivesaltes combineert aroma´s van honing en sinaasappel met een pittige zuurtegraad.

(Bron:Het gastronomennet )


^Gegrilde mango met peperkoek

Ingrediénten:

2 grote mango´s
4 bollen vanille-ijs
4 plakken peperkoek
100 g honing
50 g hazelnootolie
1 vanillestok
2 steranijsjes
30 g kandijstroop
enkele takjes munt

Werkwijze:

Snijd de vanillestok overlangs open en schraap de zaadjes er met de punt van een scherp mes uit. Doe de zaadjes samen met de stok zelf, de anijs en de honing in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken en voeg de kandijstroop toe.
Haal dan onmiddellijk van het vuur. Schil de mango´s en snijd de vruchten overlangs door tot op de pit. Probeer voorzichtig beide vruchthelften los te wrikken. Dit lukt alleen met kwalitatieve mango´s. Met vezelig exemplaren wordt het een helse klus. Vertrouw dus op je groenteboer voor een goed product. Leg de stukken mango in de honingsaus.
Als je dit de dag vooraf doet, komt dat de smaak ten goede. Leg het fruit ongeveer 10 minuten op de grill. Wrijf intussen de plakken peperkoek in met de rest van de honingsaus. Leg de koek in een grillklem en rooster de plakken op het eind nog 1 minuut mee.
Let er goed op dat de peperkoek niet aanbrandt, dat gebeurt vrij snel. Ook in dit recept
mag je bij de houtskool flink wat vuurkruiden gebruiken om extra in de verf te zetten dat
het om een gegrild dessert gaat. Dien op met een lekker bolletje vanille-ijs en garneer met
een takje munt.

Tip:Dit recept smaakt ook heerlijk met papaja of waarom maak je er niet meteen een exotisch fruitassortiment van? Houd wel rekening met het feit dat de gaartijd van de diverse fruitsoorten sterk kan verschillen.

(Bron:Het gastronomennet)

 

Bodem
Contacteer ons Home Reserveer Pc-pro design